Voor meer informatie over workshops en coaching van Bert van Baar ga naar www.sky-heart.orgHet Compassie-Kompas
     

Hoe houden we ons hoofd koel,

ons hart warm

en wordt onze stem gehoord

wanneer we onze handen vol hebben?


Te midden van het alledaagse leven weten we vaak niet hoe met verwachtingen, druk en emoties om te gaan en kennen we onszelf bijna niet meer. Soms ervaren we pijn waar we geluk dachten te vinden. Compassie is dan een heel rijke en eerlijke houding naar onszelf en naar anderen die helend is. Het compassie-kompas is ontwikkeld om ons te helpen navigeren door de maalstroom van het leven met zijn woelige baren, draaikolken en zandbanken. Zien wanneer je vastloopt en weten hoe weer vlot te komen, met de getijden te varen en als het moet tegen de stroom in te gaan. Aandacht en intentie, attitude en actie zijn de bakens waarmee we onze koers bepalen. Reflecties, meditaties en praktische oefeningen ontwikkelen gewaarzijn van liefdevolle helderheid in denken, voelen, spreken en doen.


Motivatie

Met het compassie-kompas probeer ik eenvoudige praktische middelen aan te reiken om de helderheid, rust en warmte van innerlijk welzijn te vinden. Het is mijn intentie om wat ik in mijn jarenlange studie en beoefening van het boeddhisme geleerd heb op een toegankelijke maar authentieke manier te vertalen voor anderen.


De workshops

In de workshops ligt de nadruk ligt op het ontdekken van de samenhang tussen ons denken, voelen, spreken en doen en het gewaar worden van onze gewoontepatronen in de omgang met onszelf en anderen. Het compassie-kompas is een visueel hulpmiddel bij de transformatie van een staat van geest die meer verzonken is in zijn eigen vooroordelen en verhalen naar een open staat vol begrip, wijsheid en compassie. Meditatie is daarbij geen kwestie van je ogen dichtdoen en je afsluiten van de wereld. Het is juist je ogen openen en realiseren dat de liefdevolle stilte hier en nu al aanwezig is. De kunst is dit gewaarzijn te herkennen als de natuur van je eigen geest en te ervaren als de ondergrond van onze drukke gedachten en wilde gevoelens. Zo wijst het compassie-kompas terug naar onze bron, de wel van zijn.


Door training in aandacht ontdek je innerlijke ruimte en ontspan je.

Rust in je hoofd schept helderheid in denken en emoties.

Inzicht in onderlinge verbondenheid opent je hart.

Geïnspireerd door compassie vindt je betekenis en dieper welbevinden.


Wat brengt het?

-Inzicht en methoden voor het omgaan met lastige gedachten en emoties

-Inzicht in persoonlijke doelstellingen, motivatie en betekenisgeving

-Herkenning en transformatie van ongezonde gewoontepatronen

-Training in aandacht, compassie, mentale weerbaarheid en balans


Voor wie is het bedoeld?

-Voor iedereen geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling, mindfulness, therapievormen, spiritualiteit, meditatie en kennis over de menselijke geest.

-Voor mensen in het onderwijs die geïnteresseerd zijn in sociaal-emotioneel leren en educatie van zowel het hoofd als het hart.

-Voor mensen in de zorg die geconfronteerd worden met stress, burn-out en de grenzen aan compassie en geïnteresseerd zijn in mentale weerbaarheid.

-Voor managers en mensen geïnteresseerd in leiderschap dat gebaseerd is op integriteit, duurzaamheid, compassie, dialoog en samenwerking.


Het compassie-kompas kan aangepast aangeboden worden in de vorm van avonden, dagen, weekenden, langere retraites en/of individuele coachingsessies. Kijk voor meer informatie op www.sky-heart.org


© Bert van Baar     Borneolaan 63      1019 HW Amsterdam          020 4196375

    bertvanbaar@gmail.com             www.sky-heart.org        06 48740138